Kilis 7 Aralık Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirilen Kilis Ekonomi Çalıştayı’na Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, Kilis Belediye Başkan Vekili Ahmet Polat, 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Kilis Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Sevengül, Kilis Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Metin Karakuş, dair amir ve müdürleri ile akademisyenler katıldı.

KİTSO Başkanı M. Erdal Öndeş açılış konuşmasını yaparak şunları söyledi;

Sayın Valim Ve şehrimizin çok değerli kurum ve kuruluşlarının güzide temsilcileri ilk defa düzenlenen Kilis ekonomi Çalıştay ile ilgili sözlerime başlamadan önce hepinizi saygıyla selamlıyor en kalbi duygularla muhabbetlerimi sunuyorum.

6 Haziran 1995 tarihinde il olan serhat şehrimiz Kilis’in en büyük eksiklerinden biri yazılı kaynaklarının yok denecek kadar az olmasıdır.

Bu güne kadar, Kilis’i tanımak isteyen birine veya Kilis’e yatırım yapmak isteyen bir yatırımcıya Kilis’i tanıtabilecek bir başucu kaynağını bu güne kadar oluşturamadık.

Kilis’in bünyesinde barındırdığı avantajlar nelerdir?

Ekonomik potansiyel oluşturabilecek hangi ürünleri vardır?

Ya da dezavantajları, eksikleri ve sorunları olarak neler söylenebilir?

Ve bunlara çözüm önerisi olarak neler üretilmiştir gibi sorulara cevap verebilecek yazılı bir kitap veya bir kaynak veya bir rapor ne yazık ki mevcut değildir.

Sayın Valimizin talimatları ile başlayan Kilis Ekonomi Çalıştayı bahsettiğim eksikliğin giderilmesi konusunda bir başlangıç olacaktır.

Huzurlarınızda Sayın Valime bize bu imkânı verdiği için teşekkürlerimi sunmayı bir borç biliyorum.

Yine Sayın Valimizin himayesinde devam eden bu çalışmanın, Sizlerin de çok değerli katkıları ile Memleketimiz için çok hayırlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum.

Çalıştay sonunda Kilis’in tarım, sanayi, ticaret ve alt yapı gibi konularda iskeleti ortaya çıkacak be bundan sonraki çalışmalarımıza yön verecek bir rehber oluşacaktır.

Çalışmanın neticesinin alınması, seçilmiş olan sizlerin katkıları, gayret ve çabaları ile yakından ilgili olduğunu belirterek hepinize başarılar diliyorum.

Sözlerime son vermeden önce bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen her kese teşekkür ederek, bu çalışmanın şehrimiz için hayırlı ve faydalı sonuçlar doğurmasını temenni ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

Daha sonra söz alan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Ekonomi Çalıştayı’na katılan herkese teşekkür ettiğini ifade ederek, “Sosyal gelişmeler, siyasi gelişmeler ve kalkınmalar ekonomi olmadan olmaz. Bugün dünyanın gelişmiş ülkeleri, hangi alandan bakarsanız bakın, özünde ekonomide belirli bir standardı yakalamış ülkelerdir. Bugün Türkiye Cumhuriyeti devletinin uluslararası çeşitli densizliklerle beraber düşman gösterilmesinin Türkiye’nin ekonomik olarak, gelişmekte olmasının rolü vardır” dedi.

Ekonominin Kilis için önemli olduğunu ifade eden Rektör Karacoşkun, “Hakikaten üzüntü içerisindeyim ekili alanlarımız berbat, zaten insanlar geçimini buralardan sağlayamıyorlar. Var olan da gitti gidiyor. Esnafımız hakikaten zor durumda, buna ne yapabiliriz kafa yormamız gerekiyor. Bir şeyi yapabilmek iççin önce kafa yormak gerekiyor. Sistem belirlemek, yol belirlemek lazım, sonra siyaseten yapılması gerekenleri için harekete geçmek gerekiyor. Biz akademi olarak, üniversite olarak katkı sunmak üzere bu çalıştayın bir parçasıyız.”

Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, çalıştaya emek veren herkese teşekkür ettiğini ifade ederek, “İpekyolu Kalkınma Ajansı, GAP idaresi başkanlığımız üniversitemiz bu konudaki teknik bilgilerini çalışmalar ile ortaya koyacaklar. Bizlerin arzusu şu, sadece bir çalıştay yapalım, belirli konuları konuşalım, değil, 3-4 tane de olsa ne yapacağımızı gösteren bir iş planı çıkması lazım, meseleleri birlikte konuşabilmek, iç rahatlığıyla kendi konusuyla, aktarması katkıdır. Diğer taraftan 3-5 başlıkta olsa güzel bir iş planı çıkması beklediğim sonuçlardandır. Hep birlikte çalışırsak uygulana birliği daha fazla olacaktır. Biz onların üzerilerinde icra planları yaparız. Buralardan gelen talepler hükümet tarafından uygulanabilirliğini gördüğü zaman ayağı yere basar projeleri ortaya koyabilir. Çalıştay sonucunda çıkanlar üzerine neler yapabiliriz. Bunları konuşmamız gerekir” dedi.

Kilis’’in ekonomisinin tarım ve ticarete dayalı olduğunu ifade eden Vali Tekinarslan, “Dış ticaret üzerinde iyi bir deneyimimiz var. Biz bu günlerde bu deneyimimizi Suriye ile özellikle Fırat kalkanı sahasında ticaretin gelişmesine aktarmamız gerekiyor. Elimizdeki konulardan biri budur” diye konuştu.